Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Ekologi och genomik

En leende person står framför en projektorduk.
Maren Wellenreuther i föreläsningstagen.

Idag höll Maren Wellenreuther sin docentföreläsning ”Towards an integration of ecology and genomics” i Blå hallen. Vi fick en historisk genomgång av ämnena ekologi och genomik och hur de kan befrukta varandra.

En person med armarna i kors står framför en publik.
Jan-Åke Nilsson drar igång föreläsningen.

Vi fick lära oss att ekologi är ett mycket gammalt ämne medan genomik å sin sida är ungt. När man använder sig av båda kan mycket hända. Om labbdjuren kommer ut i naturen och blir påverkade av miljön kan resultaten från labbförsöken förändras. Hos till exempel backtraven har miljön stor betydelse för när den lämnar sitt vegetativa stadium och satsar på att föröka sig sexuellt.

Det fungerar även åt andra hållet. Genom att titta på tättingars gener lärde sig forskarna att fåglarna inte alls var monogama som man trott tidigare. Istället var de till största delen polygama.

Nu har man börjat titta på hela mikroorganismsamhällen och deras gener. Tarmgenom är mycket varierande. Smala möss har en annan uppsättning mikroorganismer i sin tarm än vad feta har. Om man transplanterar mikroorganismerna från de smala mössen till de feta så blir de också smala. Tyvärr är det inte så lätt att applicera på människor.

En leende person med en datorskärm i bakgrunden.

Tack Maren för en mycket bra genomgång av ett svårt ämne och grattis i förskott till docenttiteln!

Skrivet och fotat av Inger Ekström

november 18, 2014

Inlägget postades i

Föreläsning Forskning Händelser