Förnyat stöd till Biologiska museerna 2011-2013

ArtDatabanken har genom Svenska artprojektet beslutat stödja verksamheten vid Biologiska museerna med 12 508 000 kr under perioden 2011-2013. Dessutom har man beslutat stödja samarbetsprojektet Sveriges virtuella herbarium, som koordineras av Biologiska museerna, med 8 622 000 kr under samma period. I Sveriges virtuella herbarium deltar även Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet, samt universitetsherbarierna i Göteborg och Umeå.

Totalt blir det 14 395 000 kr att användas vid Biologiska museerna under perioden 2011-2013. Anslaget från ArtDatabanken går i första hand till sex tjänster vid museerna, varav fyra museiintendenter och två museiassistenter. Förutom vård av de botaniska och zoologiska samlingarna kommer arbetet att vara inriktat på att registrera särskilt värdefulla samlingar och göra dem tillgängliga på nätet.

Anslag till forskare vid Biologiska museerna

ArtDatabanken och Svenska artprojektet har även beslutat stödja två forskare vid Biologiska museerna med sammanlagt 3 245 000 kr. Anslagen innebär en förstärkning av systematikforskningen.

Jostein Kjaerandsen har tilldelats 2 795 000 kr för arbete med cybertaxonomi för Nordiska svampmyggor 2011-2013.

Ulf Arup har för 2011 tilldelats 450 000 kr för arbete med lavsläktet Caloplaca i de nordiska länderna – taxonomi, fylogeni och biologisk mångfald.

Sammanlagt stödjer alltså ArtDatabanken och Svenska artprojektet verksamheten vid Biologiska museerna med 17 640 000 kr under 2011-2013 (24 375 000 om hela anslaget för Sveriges virtuella herbarium räknas in).

Biologiska museerna
ArtDatabankens officiella tillkännagivande
Svenska Artprojektet

Skrivet av Sigvard Svensson, Ingvar och Håkan Wittzell

Det här inlägget postades i Ekonomi, Museerna. Bokmärk permalänken.