Heldag med styrelsen

Stora konferensrummet passade perfekt.

Stora konferensrummet passade perfekt.

Igår hade institutionsstyrelsen ett heldagsmöte på Biskopshuset. Med på mötet var både ordinarie och suppleanter. Mötet var ett ypperligt tillfälle för den nya styrelsen att verkligen lära känna varandra.

Carl Sjökvist och Lars Fredriksson redo för möte.

Carl Sjökvist och Lars Fredriksson redo för möte.

Dagen började med ett ordinarie styrelsemöte. Efter lunchen fortsatte programmet med gruppövningar och diskussioner. Deltagarna blev indelade i fyra grupper som var och en skulle göra en SWOT-analys av institutionen. SWOT står för strenghts, weaknesses, opportunities och threats.

Styrelsedag-5

Christer Löfstedt, Marcus Stensmyr, Klas Flärdh och Carin Jarl-Sunesson i lunchtagen.

De fyra grupperna hade en förvånansvärt likartad syn på institutionen. De flesta grupper tog till exempel upp institutionens storlek som både en styrka och en svaghet. Och att våra starka forskningsmiljöer och stora anslag är en styrka och ett hot om/när de tar slut. MAX IV/ESS såg de flesta både som en möjlighet och ett hot.

Styrelsedag-8

Carin Jarl-Sunesson har styrkan.

Under redovisningen diskuterade styrelsen även åtgärder för att undanröja hot och ta vara på möjligheter i framtiden.

Gruppdiskussion med Tobias Uller.

Gruppdiskussion med Tobias Uller.

Sedan var det dags för Carin Jarl-Sunesson att berätta om utbildningen. Det är numera inte tillåtet att överproducera studenter och tilldelningen blir mindre och mindre. Det är något vi måste förhålla oss till och diskutera vad vi egentligen vill.

Honor C. Prentice i gruppdiskussion.

Honor C. Prentice i gruppdiskussion.

Christer Löfstedt avslutade mötet med att prata lite om institutionen. Han tog bland annat upp avstånden inom institutionen. Då tänkte han framförallt inte på de fysiska avstånden. Det är viktigt att det inte blir för långt mellan ledningen och verksamheten. Kan vi platta till organisationen och samtidigt få den att fungera bättre?

Tobias Uller redovisar.

Tobias Uller redovisar.

Därefter gick Christer över till att tala om dimensioner och funderade på om vi ska anställa färre personer med mer kringresurser, nöja oss som det är nu eller anställa fler med ännu mindre kringresurser. Och hur stor är en fungerande forskargrupp? Är det 6–7 personer som många kommit fram till eller beror det kanske på omständigheterna?

Styrelsedag-12

– I princip råder det samsyn om hur saker och ting ska fungera på institutionen, fortsatte Christer. Han kommer gärna ut på forskargruppernas veckomöten och diskuterar. Det kan också vara ett sätt att minska avståndet till ledningen.

Markus Stensmyr berättar om vad hans grupp kom fram till.

Marcus Stensmyr berättar om vad hans grupp kom fram till.

Forskarna är bra på att skapa medel och det kommer in mycket externa medel.

Johannes Rousk visar och berättar.

Johannes Rousk visar och berättar.

Med Christers avskedsord ”Keep up the good work så fixar det sig!” i huvudet cyklade jag hem efter givande dag med mycket bra diskussioner i en positiv anda.

Mats Hansson presenterade resultaten från sin grupp.

Mats Hansson presenterade resultaten från sin grupp.

Inget möte utan kaffe!

Inget möte utan kaffe!

Skrivet och fotat av Inger Ekström
Prefekt Christer Löfstedt inledde och avslutade.

Prefekt Christer Löfstedt inledde och avslutade.

Det här inlägget postades i Händelser, Möte, Styrelse. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.