Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Konst med konstigheter

En person står upp och talar med ett färgglatt konstverk i bakgrunden.
Rembrant väckte tidigt Per Lundbergs konstintresse.

På dagens SACT seminarium slog Per Lundberg an en annorlunda vinkling. Per har tittat närmare på målningar gjorda mellan renässansen och 1900-talet. Vad kan man utläsa ur dem när man har skalat bort symbolism och de estiska värdena?

Egentliga landskapsmålningar började inte dyka upp förrän på 1500-talet. Men både växter, djur och landskap förekom ändå i tidigare målningar med andra huvudmotiv. Och det går att upptäcka en hel del genom att se närmare på målningarna.

En person står upp och pratar med en kaffekopp i handen.
Erik Svensson presenterade dagens talare.

Per har framförallt tittat på de avbildade djuren. På målningen Madonna della Vittoria av Andrea Mantegna finns det något som ser ut att vara fåglar från Australien. Det märkliga är att européerna ännu inte hade varit i Australien 1496 när tavlan är målad!

På andra målningar finns djur som nu är utdöda eller väldigt sällsynta. Kanske var de betydligt vanligare på den här tiden. Även om man tar hänsyn till att konstnärerna ofta överdrev storlek så verkar fiskarna vara mycket, mycket större på ”den gamla goda tiden”.

SACTPL-2
Snart är det dags.

Under 1800-talet har bland annat Ivan Sjisjkin målat landskap som är så detaljerade att det hade gjort att göra mätningar på växtligheten på dem!

Kanske kan vi även se på konsten som snapshots över biodiversiteten och få en inblick i vilka arter som var vanligt förekommande, var de fanns och deras storlek. Ett mycket intressant synsätt.

Tack Per och SACT för ett väldigt tankeväckande föredrag!

Skrivet och fotat av Inger Ekström