Löneökningar

Besked om förhandlingsresultatet rörande nya löner kommer att gå ut individuellt till alla anställda de närmsta dagarna. Ny lön kommer att betalas retroaktivt från den 1 januari 2011 i samband med utbetalning av novemberlönen. Doktorandernas lönehöjningar är beslutade och utbetalda sedan tidigare.

  • “Potten” för fördelning var denna gång hela 5,45 %. Det betyder fortfarande att en del får mindre och andra mer. Centralt har beslutats om särskilda satsningar på laboratorieassistenter, kvinnliga fo-ingenjörer, professorer och några kategorier till. Detta har inneburit att det funnits ytterligare en del löneutrymme att fördela i förhandlingarna.
  • Någon absolut rättvisa finns naturligtvis inte och alla löner har en historia. Några “snedsitsar” har rättats till – helt eller delvis. Nya kan i värsta fall ha uppstått och i så fall får de rättas till nästa gång. Enhetschefer (motsvarande) har lämnat förslag på lönerevisioner, prefekten har försökt att balansera förslagen i ett institutionsperspektiv, avtal har sedan träffats efter förhandling mellan fakulteten och facken. Som prefekt har jag försökt att bevaka också de oorganiserades intressen.
  • Pris- och löneomräkningen ger oss endast 0,9% höjning av statsanslagen per år. För två år får vi alltså ca 1,8% mer i tilldelning för att betala de ökade lönekostnaderna som uppgår till mer än tre gånger så mycket. Den ekvationen blir svår att lösa. Även om jag som prefekt glädjer mig åt alla medarbetare som får välförtjänta löneökningar så kan jag alltså inte låta bli att samtidigt oroa mig för hur vi skall betala för i runda tal 5 miljoner i ofinansierade löneökningar.
  • Om någon vill diskutera sin lön så får han/hon vända sig till närmsta chefen (som regel enhetschef eller motsvarande). Inför nästa lönerevision (hösten 2012) finns det möjlighet att i lagom tid be om ett lönesamtal med samma chef.

Tack för alla goda arbetsinsatser! Jag hoppas att de flesta av er skall finna utfallet av lönerevisionen tillfredsställande.

Christer Löfstedt/prefekt

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Prefekt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.