Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Niclas Jonzén (1973–2015)

Ett utomhusporträtt av en person mot en grön bakgrund.

Mitt i livet, endast 42 år gammal har professor Niclas Jonzén gått bort efter sex års tapper kamp mot bukspottkörtelcancer. Inte ens Niclas kunde hindra det oundvikliga och den 9 maj 2015 somnade Niclas stilla in. Han lämnar efter sig hustrun Malin Terjestam och pojkarna Tim och Teo, 10 och 8 år gamla.

De sista åren av Niclas liv var minst sagt utmanande. Med obändiga vilja och häpnadsväckande energi gav han allt han kunde till de unga sönernas start i livet och trots att han var märkt av sin svåra sjukdom fortsatte han att bedriva förstklassig forskning med oförminskad intensitet, kreativitet och entusiasm. In i det sista var Niclas regelbundet på institutionen och arbetade med framför allt kollegorna i CAnMove och BECC. Niclas upphörde heller aldrig med att söka nya forskningskontakter och skaran av sörjande inom och utom landet är stor.

Niclas föddes i Kalmar och blev tidigt intresserad av djur och natur, särskilt det i trakten så rika fågellivet. Niclas far, själv aktiv fågelskådare, var en viktig inspiratör och mentor under Niclas fortsatta väg i livet. Redan i unga år kom Ottenby fågelstation att få stor betydelse för Niclas. Där lärde han sig inte bara om flyttfåglars liv och leverne, men också vikten av systematiskt datainsamlande och rigorösa analyser för att ta reda på hur naturen fungerar. Det blev därför självklart att Niclas sökte sig till biologiutbildning vid Lunds universitet – det var ju där de ledande flyttfågelforskarna stod att finna. Men, kanske en aning oväntat, bytte Niclas forskningsfokus och beslutade sig för att skriva en avhandling i teoretisk ekologi, det ämnesområde han kom att vara troget resten av karriären. Avhandlingen från 2001 var ett litet mästerstycke där Niclas kombinerade ekologisk teori om utnyttjandet av förnyelsebara resurser som havsfiske med den matematiska analysen av slumpprocesser såsom väder och klimat.

Och på den vägen var det. Niclas arbetade under ett år som postdoktor på en världsledande institution i Brisbane i Australien och återvände till Lund med förfinade teoretiska verktyg och en arsenal av analysverktyg för att studera hur variationer i miljön påverkar växt- och djurpopulationers dynamik och evolution. Nu blev ånyo fåglarna det främsta studieobjektet och Niclas undersökte hur flyttfåglar på nordliga breddgrader kan anpassa sin årscykel av häckning, ruggning och flyttning till förändringar i klimatet. År 2009 blev Niclas särskild forskare vid Vetenskapsrådet och snart en världsledande expert på flyttfåglars fenologi och sjösatte många stora internationella projekt, alltid med ena foten stadigt förankrad i de berörda forskningsmiljöerna hemma i Lund.

Niclas kombinerade matematisk och statistisk skicklighet med en naturalhistorisk intuition förvärvad genom många år som fältbiolog, såväl i hemmarkerna som på exotiska platser runt om i världen. Hans entusiasm och glödande intresse för vetenskapen och dess grundvalar var i kombination med hans tekniska och formella kunnande det som bygde hans forskningsframgångar. Även studenter, postdocs och andra medarbetare och kollegor fick energi och inspiration av hans gränslösa nyfikenhet och forskarglädje.

Nu har en oförvägen, omtänksam och i bästa mening egensinnig vän och kollega gått ur tiden. Han är djupt saknad och våra liv har blivit fattigare.

Per Lundberg Jörgen Ripa Christer Löfstedt

maj 21, 2015

Inlägget postades i

Händelser