Per Vestergren – nybliven pensionär

Per Vestergren har i hela 52 år bidragit till god verksamhet på Lunds universitet. Efter tekniskt gymnasium med praktik på Fysicum 1961 fick han påföljande år anställning på Radiologen som då byggde upp sin strålningsanläggning i källaren till Barnkliniken. Under 20 år var han sedan knuten till Ögonkliniken i Lund. Då denna flyttade till Malmö började Per på Växtfysiologen på Sölvegatan 35 och har arbetat i samma byggnad sedan dess. Omkring år 2000 renoverades lokalerna med anpassning till forskning och undervisning i växtbiologi, mikrobiologi samt molekylärgenetik hörande till den då nyskapade institutionen för cell och organism biologi (COB). Eftter ytterligare mer omfattande ombyggnader inklusive en nybyggnad samlades år 2010 all biologi i en storinstitution.

Per har under alla år utfört verkstadstekniskt arbete omfattande otaliga reparationer och tillverkningar av en mångfald instrument för forskning och undervisning. Objekten har omfattat allt från elektroniska kretsar, snickerier, till svetsarbete. Han har utgjort en nyckelperson i tekniskt kunnande till stor hjälp för först Byggnadsstyrelsen och sedemera Akademiska hus vid planering och utförande av ombyggnationer liksom löpande underhåll. Raden är lång över de lärare, forskare, doktorander, konsulter, hantverkare och reparatörer som under åren haft ovärderlig hjälp från Per. För personalen vid institutionen på Sölvegatan har Per varit närmast en trollkarl som utan fördröjning löst allehanda tekniska problem såsom krånglande avancerad forskningsutrustning, centrifuger och spektrofotometrar, till inredning av laboratorier och skrivrum. Med sin milda pondus och vittomspännande tekniska kunnande är Per en mycket uppskattad arbetskollega. En sådan ansvarstagande energisk talang som honom synes omöjligt att ersätta.

Skrivet av Lars Hederstedt
Det här inlägget postades i Händelser, Pensioneringar, Presentation. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

  1. Tack Per för allt hjälp jag har fått av dig under åren! Du har varit fantastiskt! Jag önskar dig en mycket rik liv som pensionär. Varma hälsningar och många tack igen. Eric