Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Sommarvärme på sommarmöte

När forskarskolan GENECO hade sommarmöte i Malmö igår blev det äntligen sommarvärme. På gott och ont. Värmen i föreläsningssalen på St Gertruds konferensanläggning var lite i mesta laget efter en hel dag med föreläsningar.

Två gånger om året har GENECO möten för hela forskarskolan, ett på vintern och ett på sommaren. Då ses deltagarna från olika delar av Sverige (och Köpenhamn) och lyssnar på inbjudna föreläsare och diskuterar sin forskning.

Igår var det fyra föreläsare inbjudna. Först ut var Sara Hallin, från SLU i Uppsala. Hon berättade att det mesta av kvävet vi gödslar med försvinner ur jorden utan att tas upp av växterna. Kvävet bildar gaser som bidrar till klimatförändringarna. De finns olika kvävereducerande mikrober som kan minska det här läckaget. Sara Hallin talade om hur de tagit reda på mer om hur de här mikroberna fungerar.

Erik Sotka, från College of Charleston i USA, pratade om de invasiva algerna Gracilaria (agaralger) och hur arter kan utvecklas till att bli invasiva när de kommer till en annan plats trots att de inte är det där de hör hemma.

Efter lunch talade Susan Johnston, från University of Edinburgh i Storbritannien, om hur hon och hennes kollegor löser evolutionära pussel med hjälp av genomik. Hur kommer det sig att det ens finns soyafår som knappt har några horn, när de som har de största hornen är de som har störst chans att få para sig? Sara Johnston studerar också storleken på norsk atlantlax.

Sist ut var Dominic Wright från Linköpings universitet. Han berättade om vad som händer när tama djur blir vilda igen. På Hawaiiön Kauai finns det tusentals höns som har blivit förvildade. När en orkan svepte över Kauai 1992 så blev i princip alla hönshus förstörda och fåglarna kom ut i naturen. Det gör dem till ett ypperligt studieobjekt för Dominic Wright och hans kollegor.

Han gav oss även ett gott råd om vi behöver fånga vilda höns någon gång:

– Köp inte ett nätgevär! De fungerar inte, sa Dominic samtidig som han visade en video på ett antal misslyckade försök med nätgeväret.

Innan middagen tog Torbjörn Säll och Mikael Hedrén med oss ut på en växtexkursion längst kanalen i Malmö. Vi fick bland annat lära oss hur många kromosomer olika vanliga växter har och i vilka varianter de finns.

Dagen avslutades med en postersession där doktoranderna visade upp sin forskning och därefter en trevlig middag.

Tack Helena Westerdahl, Christina Rengefors och övriga GENECO för att jag fick vara med och lära mig mer om GENECO!

Fler bilder från dagen finns på Flickr.
Skrivet och fotat av Inger Ekström