Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Styrelsen på väg

En person är fotograferad bakifrån medan hen kör bil.
Christer Brönmark på väg mot Karlaby Kro

I tisdags (16/2) åkte hela styrelsen, både ordinarie och suppleanter, ledningsgruppen och institutionsinformatören till Karlaby Kro på ett tvådagarsinternat. Ett tillfälle för styrelse och ledningsgrupp att lära känna varandra och diskutera arbetsformer, integration och direktiv. En av aktiviteterna ”Lär känna din suppleant” var en riktig långkörare som pågick under båda dagarna.

Även på landet kan tekniken krångla. Det tog ett tag innan prefekt Christer Löfstedt kom igång med sitt välkomstanförande om realiteter och utmaningar. Christer ser tre stora utmaningar under 2010:

  • personalplanen
  • en ekonomisk fördelningsmodell med ett rättvist system för medfinansiering och OH-uttag
  • en reviderad ämnes- och enhetsindelning.
En person står och föreläser.
Christer Löfstedt hälsar välkommen.

I framtiden är tanken att biologin ska bestå av enheter på cirka 40-50 personer. En kreativ miljö inom enheterna och institutionen som helhet är en förutsättning för att ett bra arbete blir gjort. Varje enhet bör ledas av en chef. Det är inte nödvändigtvis så att enheterna och forskarutbildningsämnena behöver vara desamma, men det bör finnas en ämnesgemenskap inom enheterna.

Anders Tunlid var med och gjorde en översyn av ekologi och miljövetenskap i Umeå inför deras omorganisation. Översynen resulterade i en skriven rapport och byggde till stor del på intervjuer med personalen. En liknande översyn av biologin i Lund hade gett en bra utgångspunkt för omorganisationen. Det är viktigt att det ingår externa personer i gruppen som gör översynen. Det får intervjupersonerna att tala friare och fler synpunkter kommer fram. Om en liknande översyn av biologin i Lund blir av beslutar styrelsen.

Ett fat med kakor.
Kakor, frukt och nötter, kan det bli bättre?

Efter kaffet (med massor av goda kakor!) var det dags för en inbjuden föreläsare, Thomas Sewerin. Han är psykolog och jobbar med ledarskap, grupper och organisationsutveckling. Efter föredraget om polaritet kontra problem fick vi diskutera vidare i smågrupper. Följande är lite av det som kom fram i grupperna:

  • Det gäller att hitta lagom stora enheter och dela upp ansvaret.
  • Det måste finnas gemensamma regler och en fungerande kommunikation.
  • Vi måste se till att ALLA räknas och att alla delar blir sedda.
  • Ledningen måste skapa förtroende för det som görs.

Thomas tog också upp att det vid en omorganisation är mycket viktigt att begrava gamla oförrätter. Gärna genom någon typ av ceremoni.

Tre hopsatta bilder på en person som föreläser.
Thomas Sewerin

På kvällen fortsatte diskussioner om hur integrationsarbetet ska gå till och hur vi ska arbeta med det. Det kom fram många olika förslag, allt från internat till begravning.

Tre personer sitter vid ett bord med papper framför sig.
Magnus Ellström, Honor Prentice och Staffan Bensch diskuterar.

Dag två inleddes med att en presentation av ledningsgruppen. Den består av Anders Hedenström, Dan Nilsson Monica Pardon, Anders Tunlid och Carin Jarl-Sunesson. Det är en grupp som inte formellt är beslutande. De träffas en gång per vecka och går igenom de ärenden som har dykt upp. I ledningsgruppen fördelas arbetet och gruppen leds av prefekten. Tillsammans har ledningsgruppen ett stort och bra nätverk. Det ger möjlighet att påverka och att få information från olika källor.

Prefekten och viceprefekten är utsedda på en treårsperiod och Christer hoppas att även ledningsgruppen sitter kvar under den tiden.

Dan redogjorde för museifrågan. Ett tänkbart alternativ hade varit att flytta upp all personal och de delar av samlingarna som det arbetas med till Ekologihuset och Biologihuset. På det efterföljande styrelsemötet var det upp till styrelsen att ta ställning till om de stöttar ledningsgruppen och prefekten i det här ärendet.

Därefter var det dags för min insats och gick jag igenom vilka behov vi har av webben och mina visioner om hur den ska byggas.

En person står och föreläser. Framför sitter två personer och lyssnar.
Inger Ekström informera om webbarbetet.

Innan det var dags för lunch följde en kortare diskussion om skriften ”Handledning för ledamöter i Institutionsstyrelser”.

Efter en god måltid åkte jag, som icke-styrelsemedlem, hem och lämnade styrelsen åt sitt möte och sina beslut. Vi ser fram emot ett protokoll därifrån så småningom. Sammanfattningsvis var det ett internat med många givande diskussioner och goda möjligheter att påbörja integrationsarbetet för de som inte redan kände varandra.

Mer bilder från internatet kommer så fort jag har hunnit bearbeta dem.

Skrivet av Inger Ekström

mars 2, 2010

Inlägget postades i

Händelser Styrelse