Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Skriv ut i svartvitt och spara 140 000 kr

Om alla skrev ut lika lite i färg som akvatisk ekologi skulle vi spara 140 000 kr på ett år! IT-gruppen har tittat på statistik från alla våra gemensamma skrivare (eller rättare sagt utskriftsenheter) under fyra månader och sett att andelen färgkopior varierar mellan 8 och 53 %. Eftersom det kostar 6,6 öre för en svartvit utskrift och 42,5 öre för en i färg så kan vi lätt spara stora mängder pengar.

Det lättaste sättet att komma ihåg att skriva ut i svartvitt är att ställa om standardskrivarinställningarna. Alla skrivare som IT-gruppen installerar har de här standardinställningarna plus att kopiorna blir dubbelsidiga och häftade. Det är inte helt lätt att ställa om standardskrivarinställningarna själv, framför allt inte i MacOS. Därför rekommenderar vi att du låter IT-gruppen sköta installationen. Du får dessutom tillgång till alla gemensamma skrivare på institutionen. Skicka ett mejl till helpdesk@biol.lu.se eller logga in med ditt lucat-id på helpdesk.biol.lu.se så får du hjälp så fort vi hinner.

Visste du att:

 • om skrivaren är inställd på färgutskrift, så räknas alla sidor som färgsidor, även sådana som helt saknar färg? Det är skrivarens inställning som bestämmer om kostnaden blir för en färgsida, inte om pappret har färg.
 • skrivaren – hittar man i datorn, det är mjukvara ett program/drivrutin som installeras, burken där utskrifterna hämtas heter utskriftsenhet. Många kallar den burken för skrivare också. Det gör egentligen inte så mycket men ibland blir det missförstånd och då är det bättre att beteckna dessa saker olika. Det är skrivaren man kan ställa in.
 • det går utmärkt att häfta flera ”copies” eller ”exemplar” av en utskrift även på en Mac. Många Mac-användare har upplevt det lite ologiska att det blir en (1) häfta genom samtliga exemplar. Tricket är att välja bort ”collate” eller ”sorterat” på svenska, se de inringade rutorna.
  skarmdumpmacskrivareSkulle rutorna inte synas tar man först fram dem genom den inringade knappen till höger. Tyvärr har vi inte hittat något bra sätt att få just detta förinställt på MacOSX utan det får man komma ihåg att göra varje gång man ställer in utskrift av flera exemplar.

Idag gör vi en årlig besparing av ca 400 000kr genom att förinställa skrivaren för svartvitt. Det borde gå att spara ytterligare i storleksordningen 140 000kr. Utöver detta så sparar vi papperskostnader genom att vi även har dubbelsidigt förinställt.

Här hittar du utredningen om våra skrivarkostnader i sin helhet (pdf).

Tänk också efter före, du kanske inte måste skriva ut alls. Hjälp oss att spara nu!

mars 18, 2013

Inlägget postades i

IT

3 comments

 1. Almut Kelber

  Hej och tack för ett bra initiativ!

  Almut

 2. Allan

  Bra! Om jag inte är felunderrättad är svartvitt också bättre för miljön. Dock skulle detta behövas på engelska.

 3. Christer Löfstedt

  Mycket bra att detta exponeras! Befarar dock att det behöver påminnas ett antal gånger….

Kommentarsfältet är stängt.