Melodikryss i genomik

genomic-1

Szidi Ruggiero, Nina Sandberg, Monica Pardon och Helena Osvath lyssnar och lär.

Igår ordnade Karin Rengefors, Helena Westerdahl och Christina Rengefors en kortkurs för TA-personalen – Genomics for ”dummies”. Nio intresserade dök upp i Argumentet och fick både fika och kunskaper i genomik.

genomic-4

Karin Rengefors berättade om hur hon använder genomik i sin forskning.

Vi började med en snabbgenomgång av de grundläggande termerna – genom, gen, allel, locus, DNA, RNA, transkription och translation. Sedan fick vi veta lite om olika metoder som PCR, NGS, SNP, RAD och GWAS. Helena berättade dessutom hur det går till när polisen identifierar individer genom DNA-analyser.

genomic-2

Helena Westerdahl och Anne Fogelberg tar en kaffepaus medan Karin Rengefors pratar.

För att termerna skulle fastna lite mer fick vi ett ”melodikryss” att fylla i. Bra grepp för att göra paus i föreläsningen och få termerna att sätta sig.

genomic-3

Christina Rengefors lär sig mer om MHC-gener.

Givetvis hinner man inte mycket på en och en halvtimme, men vi hann ändå lära oss så pass mycket att vi i fortsättningen i alla fall har ett hum om vad saker och ting innebär när vi hör om dem.

Det var ett mycket bra initiativ som var både lärorikt och trevligt. Det var dessutom perfekt att vara en liten grupp i ett seminarierum då det var mycket lätt och avslappnat att ställa frågor. Jag hoppas att andra kan bli inspirerade och göra något liknande. Det var superkul!

Tack Karin, Helena och Christina!

Skrivet och fotat av Inger Ekström
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.