Med ojämna mellanrum har jag tänkt presentera medarbetare inom Biologiska institutionen. Först ut är våra nya enhetschefer och nu har turen kommit till Ola Olsson. Ola är docent i zooekologi och leder den nya enheten Biodiversitet.
Vem är du?
– Först och främst är jag ekolog. Och jag har hela min akademiska historia i Lund, förutom min postdok. Något som jag tycker mycket om är att kombinera grundvetenskapliga/evolutionära frågeställningar med mer tillämpade sådana.
Hur kom det sig att du blev intresserad av biologi?
– Som de flesta andra så har mitt biologiintresse nästan kommit med modersmjölken. Jag har varit intresserad av biologi så länge jag kan minnas. Även jag har en historia inom Fältbiologerna. När jag började där insåg jag att det här är något man kan plugga och ägna sig åt på riktigt.
Vad tror du blir din största utmaning som enhetsledare?
– Som jag ser det är det flera olika saker. Dels är det balansen mellan att skapa en känsla för enheten och ha ett bra klimat där samtidigt som vi inte ska bygga in oss i en bubbla för oss själva. En annan utmaning är se till att det är roligt att arbeta här. Att skapa arbetsglädje för alla även när det är nedskärningar av forskningsanslag, kursbudgetar och fakultetsmedel medan overheaden bara stiger. Jag hoppas skapa en god arbetsmiljö som är bra för alla från doktorander till seniora forskare och TA-personal.
Vad är speciellt med din enhet?
– Vi är vad vi heter. Vi är diversa, både vad det gäller frågeställningar och organismer. Det blir allt mer samarbetsprojekt rörande både djur och växter och projekt som arbetar både ovan och under mark. Det som skiljer oss från de flesta övriga enheter är att våra projekt ofta har ganska tillämpade frågeställningar. Nästan alla har dock en bakgrund inom evolutionär biologi. Vi är definitivt ingen ren utredningsenhet, även om det finns sådana projekt också.
Hur tror du att Biologiska institutionen ser ut om 10 år?
– Jag hoppas att den ser likadan ut med bara gradvisa förändringar som har kommit nerifrån. Vi får hoppas att vi har sluppit förändringar uppifrån. Jag är säker på att vi kommer att fortsätta att bedriva både undervisning och forskning på en hög nivå om tio år också.