Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Vad förstår djur egentligen om eld?

person står på en scen och pratar

Vad förstår djur när det gäller eld? En högst intressant fråga som belystes av forskaren Ivo Jacobs under en tredagarskonferens i Lund. Då presenterades projektet som är det första i sitt slag – en systematisk studie av djurs förståelse av eld. Närmare bestämt våra närmast levande artsläktingar kråkfåglarna och människoaporna.

en person står och pratar. bild
Ivo Jacobs forskar om hur djur tar sig an eld.

Eldens betydelse för människan är ju vida känd, men hur är det med djur?

Djuren i forskningsprojektet testas i experiment utformade för att simulera hominidernas* tidiga interaktion med eld. Vad förstår djuren om elden? Förstår de att föda påverkas av värme och att eld kan användas för tillredning av mat? Kan de planera för framtida matlagning? Förhoppningsvis kommer Ivo Jacobs forskningsprojekt ge oss nya ledtrådar till hur elden kom in i bilden när det gäller mänsklighetens historia. För trots eldens otvetydiga betydelse för vår utveckling, vet vi i stort sett inget om hur våra förfäder närmade sig och förstod eld.

Föredraget var en liten del av tredagarskonferensen Animals, temperature and man in a changing world som fokuserar på för forskning om djur, temperatur och människa under tidsepoken som började med den industriella revolutionen (även kallad antropocenen).

*den familj primater där gorillor, schimpanser, orangutanger, bonobo och människa ingår.

Text och bild: Anders Örtegren

november 9, 2022

Inlägget postades i

Föreläsning Forskning Händelser