Finbesök på institutionen

torbjornvs-1

Efter 18 månaders arbete hade äntligen Honor Prentice lyckats få hit rektor Torbjörn von Schantz. Idag pratade han fritt om ämnet ”Har man någon nytta av att vara evolutionsbiolog som rektor?”.

torbjornvs-2

Torbjörn började med att berätta varför han lämnade forskningen för att ägna sig åt ledningsuppdrag istället. Det berodde bland annat på att som ledare behöver han inte vänta på feedback i tre år, det går mycket snabbare.

torbjornvs-3

På gamla zooekologi, där Torbjörn började sin bana, var det både rebelliskt och kritiskt. När Torbjörn fick frågan om han ville bli prefekt för Ekologiska institutionen tänkte han att han faktiskt skulle kunna göra något åt allt det han var kritisk till. Han skulle kunna göra större nytta för institutionen som ledare.

– Jag lär av mina misstag, men helst av andras misstag, sa Torbjörn, men visst har även jag själv trampat i klaveret.

Forskningen saknar Torbjörn bara i något svagt ögonblick. Då kommer han ihåg hur det kändes varje år när beskedet kom om vilka som fick och vilka som inte fick anslag. Den pressen är inte något han vill tillbaka till.

Torbjörn pratade mycket om ledarskap, och han menar att prefekterna är de som är viktigast. De behöver vara med och påverka, inte bara tala i egen sak utan arbeta gemensamt.

torbjornvs-4

Efter den inledande delen var det dags för frågor. Mycket handlade om näringslivets påverkan på forskningen. Torbjörn menar att det givetvis måste finnas både näringslivsinriktad forskning med industridoktorander likaväl som grundforskning. Men universitetens autonomi bör inte begränsas av vare sig regeringen eller näringslivet.

torbjornvs-5

För att Torbjörn inte ska glömma varifrån han kommer från början så fick han en biologtröja att bära vid högtidliga tillfällen.

Men fortfarande vet jag inte riktigt om man har någon nytta av att vara evolutionsbiolog som rektor.

Tack Honor för att du fick hit rektor och tack Torbjörn för att du kom och berättade!

Skrivet och fotat av Inger Ekström
Det här inlägget postades i Föreläsning, Händelser, Vetenskapliga aktiviteter SACT. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.