Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Biologi på kalas – kulturkalas


Vem dödade fåret?

Aktiviteter, action och spänning var vad Biologiska institutionen (vissa delar tillsammans med Nationalencyklopedin) bjöd på i lördags (25/9). I tälten utanför Fysicum kunde man ”använda skallen” och gissa bajs, titta i mikroskop och ta reda på vem som dödat får. Trots det relativt dåliga vädret var det en strid ström av besökare i tältet.

Många barn ville klappa ormen...

En av de stora attraktionerna var att klappa ormen. Om man vågat kunde man dessutom få en knapp med texten ”Jag har klappat ormen” med sig hem. Ormen, eller rättare sagt ormarna uppträder även i Biologishowen. I den showen jag såg stal dessutom en av ormarna stor uppmärksamhet genom att fastna i rökmaskinen! Men allt gick bra till slut och ingen skada skedde varken på ormen eller rökmaskinen.

... och även vuxna.

Låtta Skogh, Olle Lind, Marie Dacke och Torill Kornfeldt såg till att den fullsatta Biologishowen höll högt tempo med dygnbaggar, fluglarver, spindlar (både riktiga och spelade), fartfylld musik och ljuseffekter.

Biologishow, en fest för ögat.

På zoologiska museet var det full fart. Under dagen var det öppet hus och många Lundabor passade på att göra ett besök. Framåt kvällen ökade spänningen. Ljuset släcktes i hela museet och besökarna fick varsin ficklampa. Dessutom fick de en uppgift som skulle lösas. Uppdraget kunde tillexempel vara att ta reda på hur många tår en schabraktapir har på fram- respektive bakbenen. När jag besökte ”Natt på museet” vid 20-tiden var det cirka en timmes kö för att komma in.

Även små djur kan vara intressanta.

Tänk att det kan vara så populärt att lära sig biologi!

I ficklampans sken.

Fler foton från Kulturkalaset hittar du här.

Det finns även en del bilder hos Sydsvenskan, bland annat en på Linné.

september 27, 2010

3 comments

 1. Stefan Andersson

  Och ville man titta på levande växter, äta grillat och lyssna på didgeridoo, så kunde man gå till Botaniska trädgården där några av institutionens botaniker hjälpte till. Uppskattningsvis tusen personer letade sig dit.

 2. Christer Löfstedt

  Stort tack till alla goda krafter vid institutionen som engagerar sig i Kulturkalas, Biologishower och allt annat av liknande slag!

  Det är viktiga insatser som inte alltid lönas efter förtjänst – men det är min avsikt att inte glömma bort sådant varken i personalplaner eller lönerevisioner.

  Vad det nu är värt (jag kan behöva en påminnelse).

  Men i alla fall: Ett stort Tack till er alla! Keep up the good work!

  Christer /prefekten

 3. Erik Svensson

  Vill passa på att påminna om två andra evenemang, som med fördel kan engagera både doktorander och deras handledare som vill göra populärvetenskapliga insatser:

  1. “Gymnasieveckan” i början av mars: utmärkt tillfälle för doktorander att visa upp sig och sin forskning, och lära sig hålla föredrag för en intresserad och tacksam publik

  2. “Falsterbo Bird Show” som gick av stapeln första vecka in september 2010, och som återkommer 2011 (och förhoppningsvis också de kommande åren). Ett trevligt engagemang som engagerade flera doktorander, forskare, naturvårdare och fotografer.

Kommentarsfältet är stängt.