Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Biologins dag – en dag full av aktiviteter

En person sitter och visar en uppstoppad sköldpadda.

I lördags firade vi Biologins dag i Lund för andra året i rad. Mellan 10 och 15 kom det en mängd besökare till Ekologihuset. Uppskattningsvis var det ungefär lika många besökare som förra året. Det var inte helt full och inte heller tomt. Det fanns plats att stanna och prata på de olika ställena utan att det blev trångt.

Två vuxna personer sitter bakom ett bord. En tittar i ett mikroskop. En visar något för tre nyfikna barn.

Det var framförallt barnfamiljer som hälsade på, men även en del pensionärer. Besökarna kunde prova på att montera en insekt, göra herbarieark, titta på insekter i mikroskop, se hur man restaurerar en sköldpadda, mikroskopera sjövatten, få hjälp med svampbestämning, se biologishowen, gå på guidad tur i vindtunneln, pröva sina kunskaper på en tipsrunda, höra föreläsningar, klappa kryp och ställa frågor till en biolog.

Två personer står och pratar.

I år kom både Sydsvenskan och Skånskan på besök och skrev om Biologins dag i Lund. Du kan läsa deras artiklar på nätet (Sydsvenskan och Skånskan).

En person står och håller i en orm.

Den stora publikmagneten var precis som förra året kungspytonen från Ystad djurpark. Besökare i alla åldrar ville gärna klappa och hålla ormen. Att göra ett eget herbarieark var en annan favoritsysselsättning.

En person sitter och visar ett herbarieark för två barn.

Det var en mycket lyckad tillställning och jag hoppas att vi kommer att ordna evenemanget flera gånger.

Flera personer tittar på utställda saker.

Ett stort tack till alla som ställde upp och gjorde Biologins dag i Lund möjlig!

En person står bredvid ett bord med en massa svampar.

Några barn tittar i mikroskop.

En föreläsningssal badande i blått ljus. I bakgrunden finns en projektorduk där det står "Resultat: blodfläcken lyser (fluorescerar)".

Flera personer går runt och tittar på saker.

Skrivet och fotat av Inger Ekström
oktober 5, 2015

Inlägget postades i

Biologins dag Händelser

En kommentar

  1. Christer Löfstedt

    Prefekten instämmer: Stort tack till alla som engagerade sig och gjorde dagen så lyckad. Har fått samstämmiga rapporter från flera håll.

    Själv tillbringade jag lördagen i djurhus och på Museum of Natural History vid Harvard. Fullt av besökande allmänhet. “Skelettsalen” påminde mycket om gamla Zoologiska Muséet på Helgonavägen. Synd att vi inte har något publikt muséeum längre. I andra delar av världen förstår man att bättre vårda och utveckla sådana resurser. Men skam den som ger sig! Vi får ta nya tag. Tills de tagen burit frukt får Biologins dag och alla våra andra publika glädja!

Kommentarsfältet är stängt.