
I år gjorde Biologins dag come back efter att tagit paus under 2016. Mycket var nytt – ny projektledare (Emily Baird), nytt ställe (Biologihuset), inledande magnoliaplantering och en hel del nya aktiviteter.

Akademiska hus har skänkt 20 stycken magnolior som kommer att planteras längst hela Kunskapsstråket. Den första planteringen hade vi fått äran att utföra. Det hela började med tre minuters tal (en parallell till three minutes thesis, eller?) av Christer Löfstedt, Akademisk hus vice VD, Catharina Fritz och Rektor emeritus Göran Bexell. Bleckhornen bidrog till planteringsstämning och gjorde att det gråmulna vädret inte kändes så farligt.

När magnolian (Magnolia kobus) väl hade kommit i jorden var det dags för Mikael Hedrén att berätta lite mer om magnolior ur en botanisk synvinkel. Vi fick lära oss om magnolians historia, släktet är mer än 65 miljoner år gammalt och har många primitiva drag. Ett av dessa är att den pollineras av skalbaggar. Mikael berättade också lite om olika magnoliaarter.

Andra programpunkter under dagen var visning av vindtunneln, föreläsning om forskning utan djurförsök, frågestund och givetvis Biologishowen. Ingen Biologins dag utan en Biologishow.

Uppskattningsvis var det över 300 personer som besökte oss i lördags. Sydsvenskan har skrivit två artiklar om dagen. Du hittar dem här – artikel 1 om ”räliga” djur och artikel 2 om vindtunneln.

Ett stort tack till alla som hjälpt till och deltagit på något sätt. Nästa år gör vi det igen!

Skrivet och fotat av Inger Ekström




