Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Biologins dag i jubileumstappning

Projektledaren Emily Baird hör med Eric Hallberg hur det går med mikroskopivisningen.

I år gjorde Biologins dag come back efter att tagit paus under 2016. Mycket var nytt – ny projektledare (Emily Baird), nytt ställe (Biologihuset), inledande magnoliaplantering och en hel del nya aktiviteter.

Nöjda planterare – Christer Löfstedt, Göran Bexell och Catharina Fritz.

Akademiska hus har skänkt 20 stycken magnolior som kommer att planteras längst hela Kunskapsstråket. Den första planteringen hade vi fått äran att utföra. Det hela började med tre minuters tal (en parallell till three minutes thesis, eller?) av Christer Löfstedt, Akademisk hus vice VD, Catharina Fritz och Rektor emeritus Göran Bexell. Bleckhornen bidrog till planteringsstämning och gjorde att det gråmulna vädret inte kändes så farligt.

Mikael Hedrén berättar ett och annat om magnolior.

När magnolian (Magnolia kobus) väl hade kommit i jorden var det dags för Mikael Hedrén att berätta lite mer om magnolior ur en botanisk synvinkel. Vi fick lära oss om magnolians historia, släktet är mer än 65 miljoner år gammalt och har många primitiva drag. Ett av dessa är att den pollineras av skalbaggar. Mikael berättade också lite om olika magnoliaarter.

Studenterna hjälpte till med mottagande, kaffekokande och lät besökarna hälsa på en orm, en skink, afrikanska jättesnäckor, en skorpion och väsande kackerlackor.

Andra programpunkter under dagen var visning av vindtunneln, föreläsning om forskning utan djurförsök, frågestund och givetvis Biologishowen. Ingen Biologins dag utan en Biologishow.

Therese Reber och Julian Melgar gissar djur.

Uppskattningsvis var det över 300 personer som besökte oss i lördags. Sydsvenskan har skrivit två artiklar om dagen. Du hittar dem här – artikel 1 om “räliga” djur och artikel 2 om vindtunneln.

Besökarna gjorde herbarieark och tittade på bin under ledning av Karin Johnson, Fredrik Farhadian och Arne Thell.

Ett stort tack till alla som hjälpt till och deltagit på något sätt. Nästa år gör vi det igen!

I samband med fikat kunde besökarna passa på att ställa frågor direkt till Bodil Enoksson, Stefan Andersson och Lars Lundquist.
Skrivet och fotat av Inger Ekström
Ola Gustafsson och Eric Hallberg bjöd på godis och visade ”supermikroskopet”.
Värmekameror och hundnosar var populärt när Ronald Kröger visade och berättade.
Stina Oredsson visade och berättade om cancercellodling utan djurförsök.
Även undervisningsmodellerna var populära att titta på. Fredrik Johansson förklarade vad som var vad och hur det funkar.
Jep Agrell modererade frågestunden med Marie Dacke, Åke Lindström och Jessica Abbott. Slutsatsen var – bjud aldrig en biolog på kräftskiva. Risken är att du får veta saker du inte vill.
april 10, 2017

Inlägget postades i

Biologins dag Händelser