Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Bland svampar och mikroskop på terminens första Tandem Talk

En person står längst fram i en föreläsningssal och gestikulerar.
Det gäller att hålla reda på tjockleken.

Äntligen var det dags för Tandem Talk igen. Idag var det Håkan Wallander och Stina Oredsson som skulle berätta om sin forskning. Och Honor Prentice stod för slantsinglingen som avgjorde att Håkan fick börja. Efter en kort introduktion av Stina var det dags att få reda på om jord är gjord av svamp?

En person står upp och gestikulerar.
Svamp, eller inte svamp? Det är frågan.

Håkan beskrev hur svampar lever i symbios med trädrötter och på så sätt bidrar till mineralomsättningen. När svampens hyfer dör så fyller de på humuslagret underifrån. Uppe i sjön Hornavan finns det både stora och små öar som skiljer sig mycket åt både vad gäller vegetationen och jordlager. Det är ett ypperligt ställe att studera hur jordlager bildas. Förr trodde man att nedbrytningshastigheten berodde på vilken sorts skog det var, men nu vet man att svamparna spelar en betydligt större roll än man tidigare trott. Så ja, jord är till stor del gjord av svampar.

En person står upp och talar.
Med mer kännedom om cancerceller kan vi kanske hoppas på nya behandlingar mot cancer.

Efter att Håkan introducerat Stina var det dags att få reda på mer om hur man kan studera levande celler med hjälp av fasholografiska mikroskop. Stina forskar på olika sorters cancerceller och letar tillsammans med kemister efter nya mediciner som kan användas inom kemoterapin. Till sin hjälp har hon en ny typ av mikroskop. I de här mikroskopen kan man se på levande celler utan att märka in dem eller skada dem på annat sätt. Och man kan titta på cellernas area, tjocklek och volym. I cellodlingar kan Stina se hur cancercellerna beter sig när de utsetts för olika sorters gifter. Vi fick se filmer där celler både delade sig och dog. Det verkar vara en fascinerande metod som dessutom är relativt billig.

En person står upp och gestikulerar längst fram i en föreläsningssal. I bakgrunden finns en projektduk med färgglada celler.
En, två, många celler. Tur att det går att hålla ordning på dem med fasholografisk mikroskopi.

Ett stort tack till Håkan och Stina för ett berikande Tandem Talk!

Skrivet och fotat av Inger Ekström