Idag höll Jessica Abbott sin docentföreläsning där hon förklarade hur gener och miljö samverkar genom epigenetik för en stor publik i Blå hallen.
I en mycket pedagogisk presentation drog Jessica likheter mellan att baka en kaka och genuttryck för att förklara hur gener och fenotypen hänger ihop. Om det kodande DNAt är ingredienserna, fenotypen kakan och genregleringen kokboken så kan fenotypen bli antingen pannkakor eller en sockerkaka beroende på vilken kokbok man använder. Svårare än så behöver det inte vara.
Epigenetik är någonting som är ”ovanför” genetiken, det är allting som varken är helt genetik eller helt miljö, som till exempel celldifferentiering och genomisk prägling. Epigenetiken påverkar generna på andra sätt än att förändra deras sekvens av kvävebaser.
Jessica berättade om ett försök där forskarna lärt möss att vara rädda för doften av körsbär. Spermier från de här mössen gav avkommor som också var rädda för samma doft! Hur det fungerar vet inte forskarna ännu. Men det är ett mycket spännande område. Vad är egentligen arv och vad är miljö? Snart kanske vi kan få reda på det.
Tack Jessica för en insiktsfull och pedagogisk föreläsning. Och grattis i förskott.
Skrivet och fotat av Inger Ekström
Jessica Abbott
Trevligt inlägg. Tack!