Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Glenn Svensson väcker nytt liv i Charles Riley

En person står och pratar och gestikulerar.
Glenn ger liv åt historien.

Idag höll Glenn Svensson sin docentföreläsning. Han ville göra någonting annorlunda. Istället för att bara prata om forskningsresultat valde Glenn att berätta om en person. Personen han valde var inte vem som helst, utan en pionjär inom entomologin, Charles.

Två personer står och tittar på en projektorduk.
Med gemensamma krafter löstes teknikstrulet.

Det var inte lite Charles Riley åstadkom under sin livstid (1843–1895). Han hann bland annat med att rädda Europas vinodlingar, Kaliforniens citrusodlingar och ta reda på hur yuccapalmen pollineras. Dessutom skrev han inte mindre än 2400 artiklar!

En person står och föreläser och gestrikulerar.
På väg mot docenturen.

Glenn berättade hur Charles Riley kom på att det var den införda vinlusens rotlevande stadium som orsakade att vinstockarna dog i Europa. Det nordamerikanska vinet dog däremot inte när det angreps av vinlöss. Därav drog Riley slutsatsen att de nordamerikanska vinstockarna var resistenta. Genom att ympa europeiskt vin på resistenta nordamerikanska rötter så räddade Charles Riley den europeiska vinodlingen.

En person står och pratar och gestikulerar.
Publikens frågor klarades av med glans.

Sedan var det dags att att rädda den Kaliforniska citrusnäringen från citrussköldlusen. Riley skickade en medhjälpare till Australien för att hämta hem nyckelpigor som är naturliga fiender till citrussköldlusen. Riley lät nyckelpigorna föröka sig och släppte sedan ut dem. Och snabbt hade de fått sköldlössen under kontroll. Det var det första exemplet på biologisk kontroll av insekter någonsin.

Riley ägnade även 20 år av sitt liv åt att studera hur yuccapalmen pollineras av yuccamalen. Det är en aktiv pollinering där yuccamalshonan bär med sig pollen i sina mycket speciella mundelar.

Charles Riley gick en tragisk död till mötes då han ramlade av sin cykel och slog i huvudet. Tragisk var dock inte docentföreläsningen. Det var mycket intressant att höra hur man brottades med samma problemställningar som vi gör idag redan på 1800-talet.

Tre grädd- och bärtårtor.
Och inte blev det sämre av tårta heller!

Tack Glenn för en intressant föreläsning och grattis i förskott!

Skrivet och fotat av Inger Ekström

oktober 24, 2012

Inlägget postades i

Föreläsning Forskning Händelser