Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Havets labråtta ger svar om klimatförändringar på docentföreläsning

En leende person står längst fram i en föreläsningssal.

Igår höll Emma Kritzberg sin docentföreläsning ”How will ocean acidification affect the role of the ocean in the global carbon cycle?” i Blå hallen. Efter en kort introduktion av Ville Granéli satte Emma igång att berätta om havets kolcykel.

I havet finns det ”pumpar” som transporterar kol i olika former från ytan ner i havsdjupen. Om koldioxiden i luften ökar så finns det mer kol att pumpa ner. När koldioxid löser sig i vatten så uppstår joner som gör att pH sjunker. Havet blir surare. Det här är en välkänd och väldokumenterad process som inte ifrågasätts på samma sätt som temperaturökningar i samband med klimatförändringar. Men vad händer med havet när pH minskar?

För att ta reda på det studerar forskarna havets labråtta Emiliania huxleyi, ett litet phytoplankton med kalkplattor. E. huxleyi är lättodlade och lämpar sig väl som försöksdjur. Trots detta råder det olika åsikter om vad som händer när haven försuras. En del forskare menar att phytoplanktonen blir mer produktiva och därför blir kolpumpen effektivare, vilket resulterar i att haven kan ha ännu mer buffrande effekt. Medan andra forskare menar att så inte är fallet utan risken är att phytoplanktonen blir mindre effektiv och haven inte kan ta hand om så mycket koldioxid.

Emma avslutade sin föreläsning med att ingjuta hopp i publiken:
– Även om haven försuras så finns det bara tillräckligt med biodiversitet i haven så är chansen stor att det kommer fram en ny superorganism som kan fungera som koldioxidbuffert.

Skivet och fotat av Inger Ekström

maj 3, 2011

Inlägget postades i

Föreläsning Forskning Händelser