Idag var det dags för Jadranka Rota att hålla sin docentföreläsning ”The evolution of insects”. Jadranka började med att fråga publiken hur många som intresserar sig för insekter. Det var något de flesta i publiken gjorde.
Det finns många anledningar till varför vi bör bry oss om insekter. För det första är de är många. De utgör 50% av livet på jorden, det finns uppskattningsvis 5–10 miljoner arter varav 1 miljon är beskrivna. För det andra har insekter en viktig roll i ekosystem där de blir mat för andra djur, pollinerar växter och fungerar som nedbrytare. För de tredje påverkar de oss människor genom att pollinera våra grödor, vara skadedjur och bära på sjukdomar.
Vi fick lära oss att insekternas närmsta släktingar är kräftdjuren och att de första insekterna såg ut som silverfiskar. Insekter är också de första som utvecklade en aktiv flygförmåga för cirka 350 miljoner år sedan.
Under insekternas evolution har det förekommit ett antal händelser som har haft stor betydelse för att de blivit så framgångsrika. Förutom att de intog land från havet och utvecklande flygförmåga, har den kompletta metamorfosen stor betydelse.
En komplett metamorfos, eller holometamorfos som det heter, innebär att insekten har ett larvstadium och ett vuxenstadium som skiljer sig helt åt. Däremellan finns ett puppstadium. 85% av alla insekter är holometabola. Det ger dem en fördel då de inte konkurrerar om föda och livsutrymme med sin egen avkomma.
Andra viktiga händelser i insekternas utveckling var när de utvecklade jätteväxt, kunde leva som parasiter och blev växtätare. Att börjar äta pollen var också ett stort steg för insekterna.
Tyvärr ser inte framtiden lika ljus ut för insekterna sedan vi människor kommit i bilden. Över hela världen minskar antalet insekter. Även i Sverige har arter dött ut.
Vi hoppas att fler och fler får upp ögonen för insekter och deras leverne. Den här föreläsningen var ett steg på vägen. Tack Jadranka!
Text och foto: Inger Ekström