Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Innovation på taket bland dafnier och fåglar

En brandstege sedd underifrån mot en blå himmel. Foto.
Högre än så här kommer man inte.

Trots att halva styrkan var sjuk genomfördes visningen av CAnMoves tekniska innovationslabb som planerat igår. CAnMove är ett Linnéprojekt som forskar på migration av olika slag.

Vi började i Blå hallen där Arne Andersson berättade om labbet. Labbet har kommit till som svar på den allt snabbare teknikutvecklingen. Personalen på labbet arbetar inom fyra olika områden:

  • de identifierar och förändrar teknik som kan användas inom forskningsprojekt
  • de skapar databaser för att ta hand om gammal och ny data
  • de utvecklar teknik för att spåra djur i rörelse
  • de gör resultaten tillgängliga för en bred publik

Arne berättade bland annat om hur man kan spåra dafnier trots att de är så små. Forskarna klistrar fast fluorescerande nanopartiklar på dafnierna som efter belysning kan följas. Dafnierna kan dessutom markeras med nanopartiklar i olika färger och på så sätt kan man skilja på de olika dafnierna.

En person står och gestikulerar vid sidan av några apparater.
Cecilia Nilsson berättar om spårning av flygande fåglar.

Sedan gick vi upp på Ekologihusets tak och radarrummet. Det är inte att rekommendera om man lider av höjdskräck! Det var osäkert om jag skulle våga mig ner igen. Cecilia Nilsson förevisade den gamla militärradarn och berättade om hur hon följer fåglar med den. En stor fördel med den här radarn är att den är helt analog. Om något går sönder går det alltid att fixa.

Närbild på en komplicerad apparat med många reglage.
Det gäller att veta hur man skiljer en fågel från en byggnad.

Väl inne på innovationslabbet fick vi se livedata från Stora Karlsö och olika sorters spårningssändare. Vissa var så små att vi fick titta på dem i mikroskop för att se någonting. Arne berättade om hur man på en bar i Spanien tog betalt genom att skanna av en ”tag” som satt under huden på bargästerna. På samma sätt kan ”taggar” som sitter på djur läsas av när djuret passerar en mottagare.

En person fotograferad mellan pinnarna på en stege.
På labbet med Arne Andersson.

Runt Ekologihuset flyger det ofta tornseglare på sommaren. De har häckningsboxar uppe under taket. Om inte stararna hinner först och lägger beslag på alla bra holkar så är det här tornseglarna häckar. Boxarna kan öppnas inifrån och är försedda med en kamera för att underlätta forskning. Så fort tornseglarna har börjat häcka så kommer vi att kunna se livebilder från en holk på CAnMoves webbplats.

Flera personer står på avstånd på ett gallergolv med ryggarna mot kameran.
Äntligen fick jag se de berömda häckningsboxarna.

Tack Arne och Cecilia för en givande eftermiddag. Det var roligt att se saker inifrån som man vanligtvis bara ser från utsidan.

Skrivet och fotat av Inger Ekström