Idag höll Per Henningsson sin docentföreläsning ”Biomimetics and bioinspiration – what have we learnt from nature?”. Per började med att förklara skillnaden mellan biomimetik och bioinspiration. Med biomimetik menas att människan försöker att efterlikna någonting i naturen utan att helt ha förstått hur det fungerar. Bioinspiration innebär att naturen inspirerar människan till att förstå hur saker och ting fungerar. Något som är bioinspirerat behöver inte alls se likadant ut som det som ledde till inspirationen.
Människan har under alla tider blivit inspirerad av naturen och försökt efterlikna den och det här är ett enormt stort ämne. Per koncentrerade sig på modern tid och hade valt ut exempel från fyra olika områden – arkitektur, material, förflyttning och medicin.
Som exempel där människan har försökt efterlikna naturen inom arkitektur tog Per upp byggnaden ”The Gherlkin” i London som har en liknande struktur som svampdjuret Euplectella aspergillum. Det finns även byggnader som har liknande ventilation som termitstackar.
Numera finns det självhäftande tejp som fungerar på samma sätt som geckofötter, men den är än så länge otroligt dyr. Per hade kontaktat tillverkaren och fått ett varuprov vi fick titta och känna på. Mycket fascinerande.
– Jag är lite tejpnörd själv, erkände Per, innan han fortsatte med att tala om hur naturen inspirerat till olika sätt att förflytta sig.
Sen berättade Per om hur människan började försöka flyga genom att efterlikna fåglar med flaxande vingar. Det gick inte så bra. När förståelsen för hur vingar, vikt och luftströmmar verkligen fungerar ökade, gick det mycket bättre.
Inom medicinen har forskarna tittat på hur ringmaskar limmar ihop sandkorn under vattnet för att försöka göra liknande lim att använda vid kirurgiska ingrepp i till exempel blodådror.
Per visade ytterligare fascinerande exempel inom de olika områdena och det går inte annat än att hålla med om att naturen är fantastisk.
Grattis i förskott Per, och tack för en intressant föreläsning!
Skrivet och fotat av Inger Ekström