Livet på institutionen under ett dygn

Även vädret var på vår sida.

I fredags var det dags för institutionens första bioblitz. En bioblitz går ut på att inventera alla arter inom ett visst begränsat område under 24 timmar. SACT hade fått ihop ett stort antal av institutionens artexperter. Även andra kom och tittade på och hjälpte till under dagen.

Experterna lyssnar på Honor Prentice genomgång av dagens aktiviteter.

Rune Bygebjerg, en av insektsexperterna.

Experterna glömde ingen yta, några tog planktonprover i dammen medan andra elfiskade i bäcken. Ängar och träd blev också noggrant undersökta.

Torbjörn Tyler och Honor Prentice glömmer ingen yta.

Kvällen innan hade Pål Axel Olsson, Lars Råberg med flera satt ut fällor för att fånga insekter, smågnagare och annat smått och gott. Fågelskådare var på plats redan klockan fyra på morgonen för att hålla koll på fågellivet. Brun kärrhök och tornseglare var några av de fåglar som hamnade på listan.

Torbjörn Tyler och Pål Axel Olsson kontrollerar nattens fångst.

En mindre skogsmus hamnade i fällan. Efter fästingkontroll och fotografering av Sydsvenskan blev musen återbördad till friheten.

Jag kommer inte riktigt ihåg, men jag tror det var en gul tigerspinnare.

Den morgontidiga personalen rapporterade in både kaniner och igelkottar. I bäcken hittade Anders Persson både abborre, elritsa och småspigg.

Anders Persson fick igång elaggregatet och fångade både det ena och det andra.

De små fiskarna håller till uppe i bäcken, medan de stora finns längre ner. På så sätt blir de små inte uppätna.

– Jag har hittat ett 70-tal lavarter. Många fler än jag väntade mig. Det roligaste fyndet var Caloplaca teicholyta. Den är bara känd från en drygt handfull lokaler i Sverige. Arten håller på att vandra in från Danmark och trivs på cement och betong, berättade Ulf Arup.

På träden hittade Ulf Arup en och annan lav.

I dammen fann Karin Rengefors och Maria Svensson Coelho bland annat kiselalger och Smyckesalg.

Fabulous Friday hindrade inte Karin Rengefors från att ta prover i dammen.

Vattenproverna tog Maria Svensson Coelho direkt med till labbet för analys.

Hon hittade bland annat den här Smyckesalgen (Desmidiaceae) Closterium sp.

Det återstår en hel del jobb för våra experter att artbestämma och sammanställa alla artlistor. I september får vi det slutgiltiga resultatet.

Inomhus höll experterna på med artbestämning i mikroskop.

Honor Prentice och Torbjörn Tyler checkar sina listor.

SACT-ledaren Honor Prentice hoppas att bioblitzen, förutom att vara ett tillfälle att träffas över hus/enhetsgränserna, också ska kunna leda till bättre skötsel av markerna runt våra hus.

Det här är den rödlistade artern vickerglasvinge, som lever på getväppling och käringtand.

– Hittills har det blivit tre rödlistade fjärilsarter, ligusterfly, vickerglasvinge och bålgetinglik glasvinge. Ljusribbat stråfly, kungsmyntemal och pilknoppvecklare är också sällsynta arter vi hittat, berättar Pål Axel Olsson.

Pål Axel Olsson redo för nya fynd.

Extra roligt var att vi fick besök av både Sydsvenskan och Skånskan.

Tack för en mysig dag och trevlig artjakt!

Honungsbina var törstiga i det varma vädret.

Skrivet och fotat av Inger Ekström
Det här inlägget postades i Händelser, Systematik, Vetenskapliga aktiviteter SACT. Bokmärk permalänken.