Lugn morgon vid Krankesjön

I morse var det dags för SACTs årliga exkursion till Krankesjön för att titta på fågel. Klockan 04.30 samlades en liten skara något sömniga entusiaster utanför Ekologihuset. Men när solen började gå upp och vi kom fram till Stensoffa där ytterligare personer väntade, så var sömnen som bortblåst.

Vi vandrade genom skogen mot sjön och Sigvard Svensson berättade vilka fåglar vi hörde på vägen. I skogen, på morgonen, då alla fåglar sjunger, blir jag naturligt lågmäld och all stress rinner av.

Kvällen innan däremot ångrar jag mig alltid bittert, och när klockan ringer vid tre-tiden är det inte helt kul heller. Men där ute mitt i allt det gröna, långt ifrån stadens alla ljud, är det så värt det.

I år hade vi dessutom vädret på vår sida. Inga långkalsonger i år inte. Och vantarna fick ligga kvar i väskan. De behövdes inte. Det enda som störde lite var alla myggen.

De som tittade på fågel och inte bara gick omkring och var, som jag, berättade att det mest spännande idag var sommargylling, skräntärna, gräshoppsångare, törnskata och svarttärna.

Sigvard Svensson kommer att lägga upp alla arter vi såg och hörde på Artportalen. När det är gjort kommer jag att uppdatera det här blogginlägget med en länk. Här finns en pdf där Sigvard Svensson sammanställt vad vi såg.

Tack SACT, Honor Prentice och Sigvard Svensson för ännu en härlig fågelexkursion!

Text och foto av Inger Ekström
Det här inlägget postades i Händelser, Vetenskapliga aktiviteter SACT. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

  1. Fina bilder, Inger!