I dag drog årets tandem talk igång med Fredrik Johansson och Katarina Hedlund som båda pratade om små, små partiklar. Fredrik började med sitt föredrag ”Size matters! – Nanoscience in cell biology”.
Vi fick lära oss att nanoteknologin fullkomligt exploderat sedan början på 2000-talet och hur man kan använda sig av nanotrådar vid cellodling. Med hjälp av något som heter electrospinning kan man tillverka nanotrådar som liknar den extracellulära matrix som finns i levande organismer. Sedan kan man studera hur cellerna växer beroende på hur de här trådarna ser ut. Vad gillar de att växa på och vad är inte lika bra. Och vad händer när cellerna stöter på ett hinder av nanotrådar? Fredrik berättade att cellerna inte kan klättra över de vertikala trådarna och inte heller ta sig emellan dem. Så deras enda alternativ är att växa längs med hindret. Nanoteknologi kan också användas till att göra små, små elektroder och kanske kommer man också att kunna göra artificiella retinor.
Katarina tog över och berättade för oss om ”Ecosystem services and natural capital – aligning economy with nature conservation”. Här fick vi lära oss att mer än ¼ av alla arter finns i marken. Men frågan är hur man ska göra för att bevara dem och för att få folk att förstå att det är viktigt. De här djuren är ju inte ens söta! Ett sätt är att få folk att inse att det finns en ekonomisk vinst att hämta om man inte utarmar jorden. För att få ett mått på vinsten så har Katarina och hennes medhjälpare kopplat ihop det markbundna kolet med storleken på skördarna. Hur påverkas skörden av hur mycket kol som finns i marken? Genom att på ett enkelt sätt visa på samband kan de förhoppningsvis få både lantbrukare och beslutsfattare att förstå vikten av att bevara biodiversiteten.
Ett stort tack till SACT, Fredrik Johansson och Katarina Hedlund för ytterligare en lärorik eftermiddag.