Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Nematoder, skit, svampar och dygnbaggar på SACTs första Tandem talk

Idag (torsdag 11/11) anordnade SACT (Scientific Activities Group) institutionens första ”tandem talk”. Först ut var Dag Ahrén och Marie Dacke. För att ingen av de cirka 40 åhörarna skulle passa på att smita singlade Honor C. Prentice om vem av de båda föreläsarna som skulle börja.

En person står mot en färgglad vägg. I förgrunden sitte två personer.
Dag Ahrén värmer upp.

Efter en kort presentation av Marie började Dag att berätta för oss om ”How to kill a nematode? — Insights into the parastism of nematode-trapping fungi using genomics”. Han visade hur svampar kan fånga en nematod och därefter föröka sig i nematoden tills den dör. Han och hans medarbetare studerar de här svamparnas genom för att se hur patogenesen fungerar.

En person står upp och föreläser och gestikulerar.
Marie Dacke visar hur det går till när dyngbaggar navigerar.

Efter en liten frågestund var det dags för Marie att prata om ”How to navigate the world”. Vi fick reda på att humlor är mycket praktiska försöksdjur. Humlorna och getingar anpassar sin flyghastighet efter hur fort saker de ser flyger förbi. Ju snabbare omgivningen flyger förbi dessto närmare är den och humlan saktar in. Även dyngbaggar navigerar med hjälp av ögonen. Det gör de oavsett om det är dag eller natt. Får de en mössa på sig så att de inte ser går de runt i cirklar.

Två intressanta föredrag senare har jag vet jag lite mer om vad som pågår inom institutionen. Ser fram emot fler ”Tandem talks”.

Tack Marie, Dag och SACT för en trevlig torsdagseftermiddag.

Skrivet och fotat av Inger

november 11, 2010