Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

På jakt efter ”ogräs”

Ett flertal personer sitter utomhus och äter lunch. Foto.

Äntligen var det då dags för den årliga ätliga-örter-exkursionen. Av naturliga anledningar var det ett par år sedan sist.

Några personer går nerför en backe. Foto.

SACT (Scientific Activities gruppen) ordnade exkursionen och vi åkte till Abusadalen utanför Södra Sandby. Två fulla minibussar med förhoppningsfulla deltagare anlände i solskenet.

En person står och pekar. Foto.

Honor Prentice, Stefan Andersson och Torbjörn Tyler var trygga vägledare och såg till att vi inte plockade några giftiga växter.
– Om du ger dig ut själv se till att du verkligen vet vad du plockar och lita inte på Google, förmanade Honor.

Några personer står nedanför en backe. Foto.

Tanken med exkursionen är att göra som i många andra europeiska länder där det är tradition att ge sig ut och plocka nya blad och laga vårrätter fulla med vitaminer och mineraler.

Flera personer står och lyssnar på en person som pratar. Foto.

De flesta deltagarna var mest intresserade av att plocka nässlor, kirskål och ramslök. Jag vågar gissa att det kommer puttra en god nässelsoppa i många kök den här helgen. Kanske blir det också en och annan ramslökspesto.

En groda sitter i en hand. Foto.

Vi hittade inte bara goda ”ogräs” utan även en söt liten groda. Vissa började prata om grodlår men såg vi till att grodan blev återbördad till sitt rätta element i närheten av bäcken. Inga djur kom till skada under dagen.

Två personer tar sig genom ett snår. Foto.

Även om årets exkursion var tidigare än föregående års exkursionen så hade vi inte kunnat önska oss ett bättre väder. Det kändes som sommar och jacka var överflödigt.

Några personer står och pratar bland ramslök. Foto.

Vissa dagar är det extra roligt att jobba på biologiska institutionen. Idag var en sådan dag. Tack till SACT för en mysig och lärorik exkursion.

En person går över en stenmur. Foto.

Två personer står och pratar. Foto.

Text och foto: Inger Ekström