Idag höll Olof Hellgren sin docentföreläsning ”The evolution of pathogen host specificity”. Det är viktigt att studera hur det här hänger ihop därför att det påverkar evolution och ekologi för både värd och patogen. Det hjälper också till att ta reda på hur fort sjukdomar sprider sig och hur allvarliga de är.
Olof berättade att patogener kan vara antingen specialister eller generalister. Är de specialister infekterar de en värd eller en grupp av värdar medan generalisterna infekterar olika värdar eller grupper av värdar. Det är vanskligt för en patogen att vara specialist då det blir svårare att hitta sin värd. Om värden lär sig att hålla patogenen i schack eller till och med lyckas döda den har patogenen ingen plan B.
Fördelen med att vara specialist är att patogenen kan se till att reproducera sig precis lagom för att inte döda sin värd samtidigt som den optimerar sin spridning. En generalist kan inte optimera sig på samma sätt, å andra sidan har den mycket lättare att hitta värdar.
Patogener kan utvecklas från specialister till generalister och tillbaka igen genom mutationer på olika nivåer. Sannolikheten för att patogener ska byta mellan att vara specialist och att vara generalist beror på antalet mutationer som behövs, om olika mutationer kan ge samma effekt och om mutationerna måste förekomma i någon speciell ordning. Det beror också på mutationshastigheten och populationsstorleken.
Hur specifik en patogen är påverkar också hur vi kan behandla sjukdomar för att stoppa dem. Svininfluensan till exempel kan spridas från grisar till människor och vidare mellan människorna. För att hindra smittspridningen får vi rikta in oss på människopopulationen.
West Nile-febern sprids genom mygg och inte alls mellan människor. Här krävs det insatser mot myggorna för att få bukt med sjukdomen.
Studier av hur patogener och värdar samverkar kan alltså lära oss mer om sjukdomar och hur vi motverkar dem.
Grattis i förskott Olof och tack för en lärorik och intressant föreläsning!
Skriver och fotat av Inger Ekström