Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Prefekt, dekan, prorektor, rektor – och nu emeritus

Igår var det avtackning av Torbjörn von Schantz, som varit aktiv på vår institution långt innan han blev rektor. Ett fyrtiotal personer hade samlats i Blå hallen för ett minisymposium. Några av hans tidigare doktorander berättade vad han betytt för dem och deras forskning.

En person gestikulerar vid ett podium. Foto.

Torbjörn förstod tidigt vikten av att använda sig av genetiska metoder inom forskningen. Han övertygade sina doktorander om att det var den framtida vägen att gå och satte upp ett DNA-labb 1990. Utan erfarenhet tog det nio månader för de dåvarande doktoranderna Staffan Bensch och Dennis Hasselquist att lära sig metoder och komma i gång.

En person står och pratar i en föreläsningssal. Foto.

Mats Grahn, som var med digitalt, började med att tala om hur stimulerad han blev av att ha Torbjörn som lärare och hur det påverkat hans fortsatta karriär. Staffan berättade om hur han använder DNA-sekvensering för att ta reda på hur gener styr vart fåglar flyttar. Dennis tittar numera på hur milda sjukdomssymptom och teleomerer påverkar fåglars livslängd.

En person pekar och pratar i en föreläsningssal. Foto.

Helena Westerdahl berättade om sin forskning på MHC-gener och fåglars immunsystem.

En person sitter och lyssnar i en föreläsningssal. Foto.

– Torbjörn har en speciell näsa för att lukta sig till nya forskningsidéer, konstaterade Helena. Hon bjöd även på Torbjörns minnesvärda citat ”Jag äter upp min hatt ifall de inte accepterar ditt manus” och ”Du har väl en far till barnet?”.

Tre personer står och pratar. Foto.

Torbjörn själv avslutade seminariet med några ord. Han kommer aldrig att glömma sina rötter och alla de mer eller mindre galna människor han mött på institutionen.

Några personer pratar över ett bord med snittar. Foto.

Sen var det dags för snittar, bubbel, mingel och presentutdelning. Från institutionen fick Torbjörn ett citronträd till trädgården och en flaska till festliga tillfällen. Sven Lidin från naturvetenskapliga fakulteten sa några ord och överräckte en present från fakulteten.

Två personer skakar hand. Foto.

Mängden mat räckte nog till mingel långt in på småtimmarna. Om så skedde är dock oklart. Vad som är klart är att Torbjörn nu kan njuta av att vara emeritus vid Lunds universitet.

Två personer står och pratar. Foto.

Lyckat till med emeritustillvaron, Torbjörn!

Tre personer står och pratar. Foto.

En personer höjer sitt glas till en skål. Foto.

Text och foto: Inger Ekström

april 29, 2022

Inlägget postades i

Händelser Pensioneringar