Igår anordnade SACT (Scientific activities group) en rundvandring på Stensoffa fältstation. Vi var inte många som valde att åka ut i fält denna regniga torsdagseftermiddag, men jag tror inte att det var någon som ångrade sig. Redan på väg ut till Stensoffa fick vi syn på en stork precis vid sidan av vägen.
Väl framme fick vi ta del av Stensoffas historia. Professor emeritus Sam Erlinge berättade om vad som hände på fältstationen på 60- och 70-talet. Sam hade ett stort projekt (stort med avseende på antal involverade personer (tio doktorander!!), men inte stort anslagsmässigt) som satte Stensoffa på kartan. Inom projektet studerade de predatorer, deras bytesdjur och hur populationsstorlekarna påverkades.
Rachel Muheim och Dennis Hasselquist tog oss sedan med på en tur genom byggnaderna. Där finns både lab och möjligheter att övernatta. Husen håller på att renoveras utvändigt, men inomhus finns det mycket kvar att göra.
I trädgården runt huset och i skogen runt omkring finns det många olika holkar uppsatta. Andreas Nord berättade om sin forskning på blåmesar. Som mest har han hittat 19 ägg i en och samma holk. Dessutom kläcktes alla äggen och alla ungarna överlevde tills de var flygfärdiga. Jag tycker lite synd om de stackars fågelföräldrarna.
På Stensoffa pågår också försök för att se hur fågelhonor kan överföra antikroppar till sina ägg. Och på fältet utanför står ett flertal små stugor, där Rachel och Susanne Åkesson studerar fågelflyttning.
Det var roligt att vara tillbaka på Stensoffa och kul att få se vilken forskning som bedrivs där. Det är bara tråkigt att det inte längre finns pengar för kurserna att ha undervisning där ute i någon större skala.
Ett stort tack till SACT och ni andra som ställde upp.
Skrivet och fotat av Inger Ekström
Honor Prentice
Tack till Dennis, Andreas, Sam & Rachel!
Maja
Jag inser att jag missade en spännande exkursion! Och jag blir väldigt nyfiken på vad det är för redskap på bilden?
Inger Ekström
@Maja Tyvärr kan jag inte stilla din nyfikenhet, för jag läste aldrig på de små skyltarna utan nöjde mig med att fota istället. Vi får hoppas att någon annan vet vad det är och kan berätta det.
Susanne Åkesson
Ljuster gissar jag – alltså ett redskap för fiska (åla)fänge.
Glad Påsk!
hälsar
Susanne