Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Rundtur bland grottfiskar, humlor och trips i guld

Flera personer sitter runt ett bord och tittar på en projektorduk där det står The Lund Vision Group. Bredvid duken står en person.
Trångt men intressant. Foto: Tina Nilsson

I går var det en guidad tur hos syngruppen. Vi började i ett fullsatt seminarierum där Eric Warrant höll en kort presentation av gruppens forskning. Efter snabbgenomgången av allt från multifokala linser till navigationen hos insekter och fåglar blev vi indelade i smågrupper. Medlemmar i syngruppen tog hand om var sin grupp och såg till att vi hittade runt bland de olika stationerna i huset.

Vår grupp började smått. I scanningmikroskopet låg det en liten trips täckt av guld. Vid 5000 gångers förstoring syntes de små, små sinneshåren på tripsens antenner tydligt. Ännu tydligare (?) blev sinneshåren i transmissionsmikroskopet där man till och med kunde se cellkärnorna.

Därefter besökte vi ett träningsläger för humlor. I en lång ränna med mönster på sidorna tränade Therese Reber humlor att hitta fram till maten. När humlorna väl lärt sig hitta så kan hon studera hur mönstret på rännans sidor påverkar hur de flyger.

En fjäril i en glasburk.
En Heliconius väntar på sin tur. Foto:Tina Nilsson

I elektrofysiologilabbet fick vi se andra insekter. Här undersökte man nämligen om fjärilar kan se rött. En fjäril satt fast i ett litet rör och fick se olika sorters ljus, samtidigt som responsen mättes inne i en syncell.

Ett rör i vilket det simmar en fisk.
En”vindtunnel” för fiskar? Foto:Tina Nilsson

Vi avslutade med att titta på ett respirometriförsök med både blinda och seende grottfiskar och fick också se hur kubmaneter reagerar på ljus.

Ett stort tack till syngruppen för en trevlig och lärorik eftermiddag. Tack också till Tina Nilsson för alla fina bilder.

Ett labb sett genom en burk där det simmar små maneter.
Glada maneter på väg ner (eller upp). Foto:Tina Nilsson