Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

SACT-seminarium om MAX IV

Drönarfoto av en byggarbetsplats.
Så här såg det ut på byggplatsen i november. Foto: Perry Nordeng.

Hur kommer MAX IV att fungera och hur kan vi som biologer använda oss av anläggningen? Det var vad ”science director” Jesper Andersen berättade om på dagens SACT-seminarium.

Porträtt av en person som står bakom en apparat.
Jesper N. Andersen berättade för oss om MAX IV. Foto: Johan Persson.

MAX IV kommer inte att bli en forskningsanläggning utan en anläggning för forskare. Det vill säga forskarna kommer till MAX IV där de får hjälp att utföra SINA experiment. Experimenten går till så att man skickar synkotronljus genom sitt material och kan sedan analysera antingen det som passerar igenom materialet eller det ljus som avges och studsar tillbaka. På så sätt kan man få reda på hur saker ser ut och fungerar och kan till och med göra 3D-rekonstruktioner.

Strukturen på en jonpump i cellmembran hos växter eller järnformen i mark är två exempel där synkotronljus har bidragit till insikt. Jesper Andersen berättade att det inte är helt lätt att hitta sådana exempel inom biologi, till skillnad från fysik och kemi. Därför vill han gärna veta mer om biologisk forskning för att på så sätt få reda på hur MAX IV kan hjälpa oss.

Klockan 12.00 (lokal tid) tisdagen den 21 juni 2016 är det stor invigning av MAX IV. Kanske ses vi där.

Ett stort tack till Jesper Andersen som spred lite ljus i vintermörkret.

Skrivet av Inger Ekström