Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Slåttern har blivit tradition

Tre personer går och slår gräs med lie.

Igår var det en än gång dags för slåtter runt Ekologihuset. Det är tredje året Ola Olsson och Honor Prentice bjuder in till slåtter. Alla var välkomna både vana och ovana liemän.

Honor började med att berätta om hur bönderna skötte sina ängs- och betesmarker förr i tiden och varför det är bra med slåtter. Förr slog de ängarna i mitten på juli. Det slagna fick ligga och fröa av sig en kortare tid innan det togs tillvara. Det resulterade i näringsfattiga ängar där det trivdes många arter.

–På en kvadratmeterstor yta kunde det finnas mer än 40 olika arter, sa Honor.

När Ekologihuset byggdes var tanken att ängarna runt omkring skulle vara fulla med olika arter. Tyvärr blev de inte skötta ordentligt utan det klippta fick ligga kvar och kompostera. Det gjorde att marken blev näringsrik. Då tar de arter över som ökar sin växttakten vid näringstillförsel, till exempel gräset hundäxing. En vulgär art,enligt Honor.

Ola Olsson fortsatte att med att lära ut lieteknik och visade hur det går till att slå gräset.

– Eller hugga gräset som det heter i Skåne, påpekade Ola. Det är inte så jobbigt, det är mycket värre att kratta.

Många var där och hjälpte till och idag ligger det ett antal prydliga högar som Akademiska hus kommer att forsla bort för att återigen skapa näringsfattiga ängar.

Om det blev något slåttergille efteråt och hur det gick vet jag inte då jag gick hem innan själva slåttern var slut.

Tack Ola, Honor och alla som ställde upp. Det ska bli spännande att se hur det kommer se ut här runtomkring om några år.

Text och foto Inger Ekström

augusti 30, 2019

Inlägget postades i

Händelser