![Ett antal personer står bakom ett räcke uppe på ett tak.](https://biologi.blogg.lu.se/files/2012/05/DSC0777-Redigera.jpg)
Igår anordnade SACT (Scientific Activities Group) och Akademiska hus en guidad tur av Ekologihusets solceller. Lars Pålsson och hans kollega Jan-Erik Wüeggertz från Akademiska tog oss ända upp på taket till Ekologihuset. Däruppifrån har man en otrolig utsikt över både Lund och solcellspanelerna. I alla fall om man inte har svindel och vågar titta sig omkring.
![En person står och pratar. En annan person står och lyssnar.](https://biologi.blogg.lu.se/files/2012/05/DSC0751-Redigera.jpg)
Vi fick bland annat reda på att anläggningen byggdes 2007 och var då norra Europas största solcellsanläggning. Och ca 3 % av all el vi gör av med i Ekologihuset kommer från solcellerna. Andra intressanta fakta är att om några solceller hamnar i skugga så stängs hela den sektionen av. Därför är vissa delar som ofta ligger i skugga ”dummydelar”.
![](https://biologi.blogg.lu.se/files/2012/05/DSC0790-Redigera.jpg)
Efter ytterligare en runda runt huset (den här gången nere på marken) så bjöd Akademiska hus på fika och vi fick tillfälle till en rejäl frågestund.
![En kopp med kaffe och en dammsugare på en pappersservett.](https://biologi.blogg.lu.se/files/2012/05/DSC0807-Redigera.jpg)
Tack för en intressant guidning, det är alltid kul att lära sig mer om närmiljön.
Skrivet och fotat (förutom gruppfotot på taket som är taget av Jan-Erik Wüeggertz) av Inger Ekström.