Biologibloggen

Biologiska institutionen | Lunds universitet

Att lära sig se är inte det lättaste

Igår höll Kajsa Widén och Tomas Brage utbildningen Se Människan för oss. Det är en kurs om diskriminering som har utgångspunkt i universitetets värdegrund – respekt, tolerans och omtanke.

Under tre timmar fick vi lära oss vad som är diskriminering enligt svensk lag, ge synpunkter med hjälp av mentometerknappar, ta del av undersökningar, lära oss terminologi och diskutera. Och rösta på hur bra vår arbetsplats är utifrån ett diskrimineringsperspektiv.

I smågrupper diskuterade vi autentiska fall och vad man kan göra för att hindra att sådana situationer uppkommer. Det är ledsamt att det fortfarande finns så mycket diskriminering, även om det i många fall säkert beror på obetänksamhet. Och just därför är en sådan här kurs väldigt angelägen.

De flesta deltagarna var säkert väl insatta i vad diskriminering innebär redan innan kursen. Men det är aldrig fel att bli påmind och tänka ett varv extra. Förhoppningsvis har vi som var där lärt oss att titta lite extra noga och kanske kan vi uppmärksamma och hjälpa till om vi ser någon som blir utsatt.

Det här är en kurs som alla behöver, men tyvärr var uppslutningen igår inte den största. I början på terminen är det inte alltid det lättaste att få tiden att räcka till. Kanske ska vi ta hit kursen fler gånger, det är en väldigt viktig utbildning.

Ett stort tack till jämställdhetsgruppen och SACT som ordnade evenemanget.

Skrivet av Inger Ekström

En kommentar

  1. Honor Prentice

    Mycket givande eftermiddag! Borde upprepas …
    Tack till Johanna Birgander som organiserade kursen!

Kommentarsfältet är stängt.